Tips voor een mooie winterhuid

Vochtinbrengende crème
Als het kwik zakt en schrale winden het land teisteren, heeft vooral uw gezichtshuid het zwaar te verduren. Bescherm uw huid tegen invloeden van buitenaf met een intense, vochtinbrengende dagcrème. De crème hydrateert de huid en vormt tevens een barrière tussen de schadelijke invloeden en uw huid. Een intens vochtinbrengende crème hoeft niet per sé een vette crème te zijn, ook al zijn er gevallen waarin het gebruik van een vette crème aan te raden is. Bijvoorbeeld in geval van een extreem droge huid en in geval van couperose (gesprongen adertjes). Blijft uw huid trekken, dan is het tijd om over te stappen op een andere crème. Vergeet in de winter niet om iedere dag een uv-filter te gebruiken. Vaak genoeg verdwijnen antizonnebrandcrèmes met de komst van de herfst achterin het badkamerkastje. En toch zou dat niet mogen! Uw huid dient het hele jaar door beschermd te worden tegen de schadelijke invloeden van de zon, ook al hangt er bewolking en zijn de temperaturen laag. Maak er een goede gewoonte van om ook in de winter niet zonder uv-filter je huis te verlaten. Hiermee voorkomt u vroegtijdige veroudering van de huid. Factor 15 is doorgaans voldoende. Tijdens een skivakantie of in geval van sneeuw met felle zon in eigen land is een hogere factor geïndiceerd. Vergeet ook uw handen niet!


Lippen
Gebarsten lippen zijn een typisch winterfenomeen. Producten op wax-basis vormen een goede barrière tussen invloeden van buitenaf en uw lippen, maar verzorgen de lippen niet. Gebruikt u een waxproduct (bijvoorbeeld tijdens het skiën), hydrateer de lippen daarnaast dan ook met een vochtinbrengend product. Gebruik bij voorkeur een lipbalsem met een uv-filter. Bevochtig uw lippen nooit met uw tong. Het geeft even verlichting maar daarna voelen ze zo mogelijk nog droger aan.

Handen
Ook uw handen verdienen in het winterseizoen de nodige aandacht. Zet een handcrème bij de kraan waar u meestal uw handen wast (in de badkamer, op het aanrecht in de keuken of in het toilet) en maak er een goede gewoonte van om iedere keer als u uw handen gewassen hebt de crème aan te brengen. Let goed op het onderscheid handcrème en handlotion. Een handcrème is effectiever dan een lotion. Een lotion heeft het voordeel dat deze sneller intrekt. Gebruikt u een lotion maar blijven uw handen droog en gebarsten, dan is het zaak om over te schakelen op een crème (hoe onhandig vette handen dan ook mogen zijn). Vergeet ook uw voeten niet. Blijft de huid van uw voeten droog en gebarsten, breng dan voor het slapen een vette crème aan en bescherm uw lakens tegen vlekken door sokken te dragen. Zorg er wel voor dat de sokken de bloedcirculatie niet blokkeren. Knip de strakke boord van een paar sportsokken af zodat de sokken niet knellen.

Haar
Misschien heeft u er nooit bij stil gestaan, maar ook uw haar heeft van de winterkou te lijden. Kies een kwalitatief goede shampoo en gebruik na het wassen altijd een conditioner. Een conditioner die u uitwast, heeft een intensievere werking dan een leave-in conditioner, terwijl een leave-in contitioner gemakkelijker is in het gebruik. Ook de hoofdhuid kan in de winter droger zijn dan normaal. Verwar een droge huid niet met roos. In geval van een droge huid is een milde, vochtinbrengende shampoo geïndiceerd. In geval van roos een (niet-agressieve) anti-roosshampoo.